Anasayfa / Genel / Varis Tedavisi Ameliyatsız Nasıl ve Hangi Tekniklerle Yapılır?

Varis Tedavisi Ameliyatsız Nasıl ve Hangi Tekniklerle Yapılır?

Varis erkek ve kadın ayırt etmeksizin bir çok insanın yaşam kalitesini düşüren bir toplardamar hastalığıdır. Bazı insanları yaşattığı şikayetlerle olumsuz etkileyen varisler bazı insanları ise tamamen görsel açıdan kötü göründüğü için rahatsız etmekte ve psikolojik açıdan da olumsuz etkileyebilmektedir.

Günümüz koşullarında varisin tedavisi oldukça kolay ve zahmetsiz yöntemlerle ameliyatsız uygulamalar kullanılarak gerçekleşebilmektedir. Ancak her varis için farklı bir yöntem tercih edilebilir. Burada varislerin tipi, yoğunluğu, boyutu gibi faktörler göz önüne alınmaktadır.

IDEA Kliniklerin tümünde varis muayenesi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Muayene esnasında doktorumuz varislerinizin çeşidine göre uygulanacak olan yöntem veya yöntemler hakkında sizleri detaylı olarak bilgilendirmekte ve isterseniz aynı gün içinde tedaviniz gerçekleştirilmektedir.

ameliyatsız varis tedavisi

Bu yazımızda kliniklerimizde uyguladığımız ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri hakkında detaylı bilgi vereceğimiz gibi özellikle doktor yada tedavisi korkusu olan varis hastalarının sıklıkla araştırdığı evde uygulanabilecek yöntemlerden ve bunların ne kadar başarılı olup olmadığı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Öncelikle varis hakkında biraz bilgi vermek isteriz.

Varis Nedir?

Varis, tarihe bakıldığında çok eski zamanlarda da insan hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemidir. Geçmişe bakıldığında Hippocratesin belgelerinde varis hastalığı hakkında detaylar gözlemlenmektedir. Eskiden yalnızca ameliyat ile tedavisi yapılabilirken günümüz teknolojisinin oldukça gelişmesi ile beraber varis tedavisine yönelik bir çok ameliyatsız yöntem bulunmuş ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

Buna göre günümüzde varis için kullanılan tedavi yöntemleri ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. 3. kategori ise her ne kadar tedaviye yönelik bilimselliği olmasa da şikayetleri belli bir süre öteleyebilen evde varis tedavisi uygulamalarına ayıracağız. Yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak bitirdiğiniz taktirde her yöntem hakkında detaylı bilgiye kavuşacak ve varis tedavisi hakkında karar verebilecek pozisyona geleceksiniz.

Ameliyatla Yapılan Varis Tedavileri

Ameliyatla yapılan tedavilerin dezavantajları ameliyatsız uygulamalara göre çok fazla olduğu için günümüzde güncelliğini yitirmiştir diyebiliriz. Ameliyatlı cerrahi müdahalelerde sıyırma, kapakçık onarımı ve mikroflebektomi öne çıkmaktadır.

Strippng Yöntemi (Sıyırma)

Diz, bilek ve kasık bölgelerine yapılacak olan kesi aracılığıyla sorunlu damara ince bir tel kullanılarak giriş sağlanır. Sorunlu damarın başlangıç noktasına kadar gönderilen tel cilt dışına çıkarılarak bağlanır ve geri çekilir. Tel çekildiğinde telle beraber hastalıklı olan damarda çıkarılmış olur. Böylece tedavi tamamlanmış olur. Genel anestezi altında veya belden aşağısı uyuşturularak gerçekleştirilir. Oldukça konforsuz ve diğer yöntemlere göre zor bir yöntemdir.

Kapakçık Onarımı

Varisler toplardamarların içerisinde bulunan kapakçıkların hasar görmesiyle oluşmaktadır. Bu kapakçıkların onarımı yada başarısı oldukça zor olduğundan tedaviler hastalıklı damarın tahliye edilmesine yani vücuttan çıkarılmasına veya imha edilmesine dayanmaktadır.

Kapakçık onarımı 2 farklı teknikle yapılmaktadır. Bunlardan birincisi vücutta başka bir alandan alınacak olan kapakçığın hasar gören kapakçıkla değiştirilmesidir. Bunun için çoğunlukla sorunsuz bacakta ki yada koltuk altında yer alan kapakçıklar tercih edilebilir. Diğer bir yöntem ise hasar gören kapakçığa dikiş uygulanmasıdır. Kapakçık dikilmesi ile beraber varis giriş ve çıkışları kapatılmış olur. Dolayısıyla damarların çıkarılması da aynı amacı güttüğünden ve daha avantajlı olduğundan kapakçık onarımına başvurulmamaktadır. Damarların alınması sorun oluşturmaz zaten bu sorunlu damarlar kan dolaşımının çok küçük bir miktarını sağlamaktadır ve damarın yok edilmesi dolaşımda bir sorun oluşturmaz.

Mikroflebektomi Yöntemi

Sıraladığımız ameliyatlı yöntemler içerisinde uygulanması en basit olan teknik mikroflebektomidir. Her teknikte olduğu gibi bunda da amaç sorunlu damarın vücuttan çıkarılmasıdır. Hasta ayakta iken sorunlu damarların olduğu bölgeler özel bir kalemle çizilerek harita çıkarılır. Hastalıklı olan bölge batticon gibi ilaçlı bir sıvı kullanılarak iyice temizlenir. Hastanın uygulama sırasında acı duymasına önlem alabilmek amacıyla işlem bölgesine çok ince iğneler kullanılarak uyuşturma yapılır. Uyuşturma sağlandıktan sonra daha önce kalemle işaretleme yapılan alanlara çok minik delikler açılır ve bu deliklerden tığ benzeri bir alet gönderilerek hastalıklı damar dışarı çıkarılır. Açılan deliklerin üzeri bantlanarak kapatılır ve bölge bandajlanarak işleme son verilir. Doktorun tavsiyesine göre uygun varis çorabı kullanılır. 1-2 hafta sonra ki doktor muayenesinde çorap kullanımı sona erdirilmektedir.

Mikroflebektomi yönteminde önemli bir komplikasyon olmaz. Varisli damarların yeterince çıkarılmaması söz konusu olabilir. Buda iyileşmeyi değil iyileşme süresine etken olabilir. Ancak geri kalan hasarlı damarlar söz konusu ise köpük skleroterapi uygulanabilir.

Ameliyatlı Yöntemlerin Dezavantajları

– Sıyırma ve kapakçık onarımı gibi yöntemlerde kesi ve dikiş uygulanacağından genel anesteziye ihtiyaç duyulabilir.
– Hasta uzun süreli istirahatlere maruz kalabildiği gibi pansuman ihtiyacı da duyulabilmektedir.
– Klasik ameliyatlı yöntemlerde uzun süreli varis çorabı kullanmak gerekebilir.
– Ağrı kesici yada benzeri ilaçlar kullanılması gerekebilir.

Ameliyatız Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Teknolojinin sağlık alanına katmış olduğu yeniliklerle beraber güncel olarak en çok tercih edilen yöntemleri sizleri bilgilendirmek için aşağıda sıralayalım.

Lazerle Varis Tedavisi

Bir çok sağlık sorununda tercih edilen lazer ameliyatsız varis tedavisi için kullanılan ilk yöntemdir. Lazer varis tedavisinde cilt üzerinden ve damar içinden olmak üzere iki ayrı şekilde kullanılır.

Cilt üzerinden yapılan lazer (exoterme) sadece kılcal damar çatlamaları için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle yüz bölgesinde meydana gelen kılcal damarların tedavisinde kullanılmaktadır. Toplardamarlarda meydana gelen varislerin tedavisinde exoterme maalesef yetersiz kalmaktadır.

Orta ve büyük olarak adlandırılan toplardamar genişlemelerinde EndoVenoz lazer ablasyonu yani EVLA ismi verilen uygulama tercih edilmektedir. EVLA için hastane ortamı kullanılması gerekmektedir. Ultrason cihazı eşliğinde hastalıklı damarın başlangıç ve bitiş noktaları tespit edilerek cilt üzerinden başlangıç noktasına küçük bir delik açılmaktadır. Açılan bu küçük delikten lazerin ince uçlu aparatı damar içine gönderilir lazer ışını verilerek damar tahrip edilir. Damar bu şekilde kalıcı olarak kapatılır ve kan akışı olmadığından kan birikmesi de söz konusu olmaz. Varis oluşumu engellenmiş olur.

Radyo Frekansla Varis Tedavisi

Ameliyatsız yöntemlerde ilk olarak lazerin geliştirildiğinden bahsetmiştik. Radyofrekans cihazı da lazerden sonra geliştirilmiş etki alanı yüksek bir cihazdır. Uygulanma tarzı lazer ile aynıdır. Hem cilt yüzeyinden hem de damar içinden olacak şekilde 2 ayrı teknikle işlem yapılabilir. İşlem tarzı ve amacı da lazerle aynıdır. Ancak lazer 0.5-1cm alana etki ederken, RF 7cm kadar alana etki edebilmektedir. Dolayısıyla lazerden daha etkili bir cihazdır.

Köpük Skleroterapi Tedavisi

Aslında skleroterapi ve köpük aynı yöntemlerdir. Skleroterapide etken madde damara saf ve sıvı halde enjekte edilirken, köpükte etken madde hava ile reaksiyona sokularak elde edilen köpük formunda enjekte edilir. Uygulanması oldukça kolay olan bu yöntem halk arasında iğneyle varis tedavisi olarak da bilinmektedir. Köpük skleroterapi orta ve büyük boyutta ki varisler için uygulanabilirken mikroskleroterapi ise kılcallar için uygulanabilmektedir.

Yapıştırma Yöntemiyle Varis Tedavisi

Hasta tedavi masasına alınır ve steril solüsyon kullanılarak tedavi alanı temizlenir. Hastalıklı bölgeye ultrason eşliğinde ince uçlu bir iğne ile giriş yapılır. Herhangi bir kesiye ihtiyaç duyulmaz ancak iğne ile girileceğinden hastanın acı duymaması için bölgesel uyuşturma yapılır. İğne ile giriş yapıldıktan sonra iğnenin içinden kılavuzluk edecek bir tel ve telin üzerinden de yapıştırıcının verileceği kateter isminde ki aparat gönderilir. Uygun yere kadar girildikten sonra doku yapıştırıcısı verilir ve böylece damar kapatılmış olur. Kateter çıkarıldıktan sonra tedavisi bölgesi silinir. Hastaya varis çorabı giydirildikten sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Ağrı gibi şikayetler söz konusu olmayacağı için ilaç kullanımı da gerekmez.

Ameliyatsız Varis Tedavisinin Avantajları

– Kesi ve dikiş uygulanmadan gerçekleştirilir.
– Narkoz uygulanmaz, bölgesel uyuşturma ile gerçekleştirilir.
– Ameliyat izi gibi olumsuzluklar söz konusu olmaz.
– Hastalar tedavi sonrasında okul, iş ve sosyal hayatına ara vermeden geri dönebilir.
– Hastanede yada evde istirahat gerekmez.
– Klinik ortamında yapılabilen tedaviler olduğundan daha ekonomiktir.
– Ameliyatsız yöntemlerle kılcal, orta ve büyük olmak üzere tüm varisler tedavi edilebilir.

Varis Tedavisi İçin Hangi Doktora Bölüme Gidilir?

Varis tedavisi için kalp ve damar cerrahisi uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. IDEA Klinik olarak İstanbul’da Kadıköy, Bakırköy ve Şişli olmak üzere İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa ile beraber toplam 7 şube ile varis tedavisi yapmaktayız. Tüm şubelerimizde konularında uzman ameliyatsız yöntemlerle tedavi sunan kalp damar cerrahisi uzmanlarımız bulunmaktadır. Bizlere iletişim numaralarımızdan ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz. Şubelerimizin tümünde varis muayenesi ücretsiz yapılmaktadır.

Evde Varis Tedavisi Olur mu?

Bir çok varis hastası kesi, dikiş, doktor ve ameliyat gibi korkularından dolayı evde varis tedavisi için uygulanacak yöntemler arayışı içine girmektedir. En üzücüsü ise bazı insanların bu insanların zaaflarını kullanarak para kazanma çabaları içine girmeleridir. Öyle ki yıllardır varis için krem, çay, bitki gibi bir çok ürün sattıkları gibi kitap bile satmaktadırlar. Evde uygulanacak olan hiç bir yöntem problemli damarların iyileşmesine ne yazık ki yardımcı olamaz.

Özellikle yazımızın başlangıcında kapakçıkların hasar görmesinden dolayı varislerin oluştuğuna değinmiştik. Bu kapakçıkların onarılması maalesef bu tarz yöntemlerle mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla kapakçıklar düzelmediği için varislerde düzelmeyecektir.

Bilimsel olarak geliştirilen krem ve hap gibi ürünler varislerin yaşattığı şikayetlerin azalması için kullanılabilir. Ancak damarların tedavisinde etkin rol oynamazlar.

Yazar: Busra

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz