Anüs bölgesinde meydana gelen kanamalar çoğunlukla kişiler veya çevreleri tarafından hemoroid yani halk isminde ki ismiyle basur sanılır. Ancak insanların ezbere bir şekilde kendi kendilerine böyle bir teşhis koyması doğru değildir. Makat bölgesinde meydana gelen kanama şikayeti sadece basur değil daha ciddi ve risk oluşturan hastalıkların habercisi olabilir. Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden proktoloji konusunda tecrübesi olan genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı öneririz.
Aşağıda ki videomuzda makat kanaması ve sebep olan faktörler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Toplumda makat kanaması yaşayan insanlar kendi kendilerine basur teşhisi koymaktadır. Unutmayın ki, anüs kanamaları çok ciddi risk oluşturan hastalıkların habercisi olabilir!
Makat Kanaması Görüldüğünde Ne Yapılmalı?
Kanama şikayetiniz söz konusu olduğunda mutlaka bir uzmana başvurmalı eczacı ya da çevrenizdekilerin tavsiyesi üzerine ilaç kullanımından kaçınmalısınız. İlaç tedavisi mümkünse bunu size genel cerrahi uzmanı reçete etmelidir. Makat hastalıklarının muayene ve tedavisinde asıl danışmanız gereken uzman proktoloji konusunda tecrübesi olan genel cerrahidir. Aile hekimleri ya da farklı branşlarda uzman olan hekimler çok hakim olmadığı için doğru teşhisi koyamayacağı gibi ilaçla tedavi edilemez bir durum olduğunun farkına varamayabilirler.
Makat Muayenesi
Proktoloji uzmanına başvurduğunuzda ilk olarak anoskop ismi verilen aletle muayene edecek, bu alet sayesinde bağırsağın son 10 cm’ini kadar görebilecektir. Bu muayene esnasında doktorunuz kanamaya neden olan hastalığı ya da sorunu teşhis ederek hastalığınız ve uygulanacak tedavi yöntemi hakkında sizi detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.
Eğer ki anoskop ile teşhis konulamadıysa veya emin olmak isteniyorsa kolonoskopik inceleme yapılabilir.
Eğer kanama sorunu ile karşılaştığınızda vakit kaybetmeden, nasılsa geçer diye beklemeden doktorunuza başvurursanız erken teşhis sağlayabilirsiniz. Böylece erken teşhis sayesinde herhangi bağırsak riski söz konusuysa hastanın kurtulma olasılığı %90’ın üzerindedir. İlerlediği taktirde oran biraz daha düşer.
ASLA UTANMAYIN!
Bir çok kişi, hastalığın meydana geldiği bölgeden dolayı utandıkları ve çekindikleri için sıkıntının kendi kendine geçmesini bekler. Eğer ciddi bir rahatsızlık söz konusu ise bu geçen zaman içinde daha fazla ilerleyerek daha ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olur. Halbuki çekinmeden vaktinde başvurulsa hem tedavi kolay olacağı gibi hemde şikayetler daha az süre çekilecek dayanılmaz bir hal almayacaktır. “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” sözünü hatırlatmak isteriz.
Doktor ve hasta arasında herhangi bir utanılacak durum söz konusu olmaz. Doktorunuz gün içinde bir çok hastanın muayenesini ve tedavisini gerçekleştirmekte olup tek amacı insanların sağlıklı olmasıdır.
Diğer bir husus ise özellikle ağrı olmayıp sadece kanama görülen kişiler daha rahat davranmaktadır. Ağrı yoksa önemli bir durum yoktur düşüncesi tamamen yanlıştır. Çünkü makatta görülen kanser tiplerinde zaten ağrı görülmemektedir. Ağrılı ve kanama görülen makat hastalığı anal fissürdür.
Makat Kanamasına Neden Olan Hastalıklar
Hemoroid (Basur)
Sitemizin asıl konusu olan basur rahatsızlığıdır. Makat bölgesinde en çok meydana gelen ve kanamaya yol açan hastalıktır. İnsanlar makat bölgesinde hissettikleri acı, ağrı ya da gördükleri kanamalardan dolayı direk olarak kendi kendilerine hemoroid tanısı koyabilmektedir. Dolayısıyla kişiler rahatsızlıklarının tam olarak ne olduğunu bilmeden hemoroide yönelik ilaçlar ya da bitkisel karışımlar kullanabilmektedir.
Bu uğraşların olduğu süreçte kaybedilen zaman içerisinde mevcut rahatsızlık ilerleme gösterebilir. Dolayısıyla teşhisi geciktiğinde kişinin şikayetleri de artış göstermektedir. Makat bölgesinde bu şikayetlerin hissedildiği taktirde vakit kaybedilmeden hekime başvurulması gerekmektedir.
Sitemizde üzerinde özellikle durduğumuz bir konu vardır. Basur çoğunlukla kabızlık ve beraberinde gelen ıkınma hissi ile oluşum göstermektedir. Kabızlık sorunu olan kişiler dışkılamak için ıkınma gereksinimi duyarlar ve bu ıkınma sırasında meydana gelen basınç makat bölgesinde ki toplardamarda hasar oluşmasına sebep olduğundan genişleme meydana getirmektedir.
Kabızlık haricinde, seyrekte olsa ishal, gebelik ve çok aşırı öksürmekte basur oluşumuna yol açabilmektedir. Bu rahatsızlığın meydana getirdiği kanama dışkı çevresinde 2-3 damla olacak şekilde görülebilir.
Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Halk arasında makatta çatlak, makat çatlağı veya makat yırtılması gibi değişik isimlerle tabir ediliyor olsa da hastalık aynıdır. Kanamaların meydana geldiği sık rastlanılan makat hastalıklarından biridir. Bu rahatsızlığın meydana getirdiği kanamalar tuvalet ihtiyacı sonrasında kullanılan tuvalet kağıdında görülmektedir.
Çok sık olmasa da nadir olarak damla şeklinde de görülebilmektedir. Kanamanın dışında acı ve ağrı da çok fazla olmaktadır. Anal fissürün ilk ortaya çıktığı döneme akut makat çatlağı ilerleme gösterdiği dönemde ki ismine ise kronik makat çatlağı ismi verilmektedir. Akut olan tipinde meme oluşmazken, kronik halinde meme meydana gelmektedir. İlk dönemde ilaçla tedavisi mümkün olabilen anal fissür ilerleme gösterdiği taktirde yalnızca cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Makat Fistülü (Anal Fistül)
Nadiren kanamaya neden olan rahatsızlıklardan biridir. Kanamadan ziyade en çok iltihaplı akıntı görülmektedir.
Kolon (Bağırsak Kanseri)
Sürekli ishal ve kabızlık, büyük abdestin incelmesi, anüsten ve dışkıdan kan gelmesi, dışkıda yumurta akı benzeri salgı görülmesi, bağırsakların yeterince boşalmama hissi, dışkılamada zorluk ve ağrı söz konusu ise bağırsak kanseri olasılığı yüksektir.
Anüs (Makat) Kanseri
Kanama, meme, ıslaklık, akıntı, kötü koku, ağrı, tuvalet kağıdında kan görülmesi ve kaşıntı gibi belirtilerin görülmesi makat kanseri olasılığını ortaya koymaktadır.
Polipler
Makatın hemen içinde et benlerine benzer yapılara polip ismi verilmektedir. Çoğunlukla iyi huylu olduğu gibi nadiren de olsa kötü huylu da olabilir. Bu ayırım patolojik inceleme doğrultusunda kesinleştirilir.
Anal Dermatit (Mayasıl)
Aşırı hijyen, anüsün nemli veya ıslak kalması, dar giysiler tercih etmek gibi sebeplerden makat bölgesi tahriş olarak kaşıntılara maruz kalabilir. Aşırı kaşındığında zarar gören koruyucu tabaka kanamaya sebebiyet verebilir.
Kaynak:
1- Merck Manual Consumer Version. Polyps of the Colon and Rectum. (https://www.merckmanuals.com/home/digestive-disorders/tumors-of-the-digestive-system/polyps-of-the-colon-and-rectum)
2- Colon Cancer Coalition. Colon Cancer Symptoms. (https://coloncancercoalition.org/get-educated/what-you-need-to-know/colon-cancer-symptoms/)