Anasayfa / Nasır Tedavisi / Nasır Nasıl Geçer? Nasıra Ne İyi Gelir?

Nasır Nasıl Geçer? Nasıra Ne İyi Gelir?

Nasır, toplumda sıklıkla görülen bir sorundur. Özellikle ayaklarda görülen nasır sorunu neden olduğu ağrı yüzünden oldukça fazla rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bu yazımızda nasır neden olur, nasıl önlenir, evde nasır nasıl geçer, nasıl tedavi edilir, ayak nasırı nasıl geçer gibi soruların cevapları detaylı olarak ele alınacaktır.

nasır neden olur

Nasır Neden Olur?

Nasır en basit tabiri ile ciltte oluşan deri kalınlaşmasıdır. Basit bir sorun olmasına karşın hayat kalitesini düşürebilen bir sorundur. Lezyonların oluşmasındaki temel sebep cildin sürtünme ve baskıya maruz kalmasıdır. Sürtünme ve baskı gibi durumlarda vücudumuz kendini korumaya alır ve o bölgedeki deri zaman içerisinde kalınlaşır.

Nasır oluşumu ilk olarak derinin yavaş yavaş kalınlaşması ile başlar. Bu aşamada gerekli önlemler alınmaz ise sorun ilerler ve nasır kökü (nidus) oluşabilir. Nidus cildin altına doğru büyüyen sert bir deri parçası olarak düşünülebilir. Kökü henüz oluşmayan durumlarda şiddetli ağrı görülmez. Ancak kök oluşan durumlarda şiddetli ağrı şikayeti görülebilir.

Örneğin ayak tabanında bulunan bir lezyon her yer basma esnasında kişilerde şiddetli ağrıya neden olur. Bu durum hastanın hayat kalitesini ciddi ölçüde etkiler.

Ayakta Nasır Neden Olur?

Ayakta oluşan lezyonların temel nedeni yanlış ayakkabı seçimidir. Toplumda ayağa küçük veya sert ayakkabıların nasıra neden olduğu bilinir. Ancak sadece ayağa dar ve sert ayakkabılar olarak sınırlamak doğru değildir. Ayaklarda baskıya, sürtünmeye neden olan her ayakkabı lezyon oluşmasına neden olabilir.

  • Ayağa dar gelen ayakkabılar tercih edilmesi ( ayakkabının cilde baskı uygulamasına bağlı olarak oluşumlar gözlenebilir.)
  • Ayağa bol ve uygunsuz ayakkabıların tercih edilmesi ( Ayakkabının bol olması ayaklarda sürtünme olmasına neden olarak lezyonlar oluşturabilir.)
  • Ayaklardaki fizyolojik bozukluklar ( Yanlış basma, düz taban olma, içe basma gibi durumlarda ayağın bir bölgesi extra baskıya maruz kalabilir ve bu durum ayakta nasır oluşmasına neden olur.)

Ellerde Nasır Neden Olur?

Ayaklar kadar sık olmasa da ellerde nasır da sık sık görülebilen bir sorundur. Ellerde sürekli olarak sürtünmeye maruz kalan bölgelerde nasırlaşma görülür.
Çalışırken sürekli el aleti kullananlarda, müzik aleti çalanlarda, sporcularda el nasırları daha sık görülür. Genellikle ayak nasırları gibi ağrılı değildir. Sürtünmeye neden olan durum veya durumların ortadan kaldırılması ile ellerdeki nasır sorunu ortadan kaldırılabilir.

İleri düzeyde olan ve köklü el nasırları ise mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Nasır Türleri Nelerdir?

Nasırlar 3 gruba ayrılarak incelenir. Bunlar;

  • Yumuşak nasırlar
  • Sert Nasırlar
  • Tohum Nasırlar

Yumuşak nasırlar derinin kalınlaşması şeklinde olan, kökü olmayan nasırlardır. Daha çok ellerde ve ayak parmaklarında görülür. Ayak parmaklarının üst üste gelmesine bağlı olarak oluşan lezyonlar yumuşak nasıra örnektir.

Sert nasırlar ise köklü ve ağrılı lezyonlardır. En sık ayaklarda görülür. Yanlış ayakkabı tercihi, yanlış basma gibi durumlarda ortaya çıkan nasır türüdür.

Tohum nasırlar ise topuklarda görülen seri kalınlaşmalarıdır. Genellikle bu tür lezyonlarda kök oluşumu görülmez. Topuk kısmında bulunan ölü derilerin temizlenmesi yeterlidir.

Nasır Nasıl Anlaşılır? Nasır Belirtileri Nelerdir?

Nasır oluşumunun kişinin kendi tarafından tespit edilmesi oldukça kolaydır. Nasırın ilk ve en önemli belirtisi ciltte kalınlaşmadır. Bu aşamada nasıra neden olan durumların ortadan kaldırılması ile sorunun ilerlemesi engellenebilir. Cilt kalınlaşmasına müdahale edilmez ise zamanla ciltte renk değişimi olur ve nasır kökü yani nidus oluşur.

  • Ciltte kalınlaşma
  • Ciltte renk değişmesi
  • Nidus oluşumu

Nasır Teşhisi Nasıl Konulur? Nasır İçin Hangi Doktora Gidilir?

Teşhis için doktorun fiziksel muayene yapması yeterlidir. Nasır teşhis ve tedavisi için genel cerrahi branşı tercih edilmelidir. Ayak nasırları ve siğilleri sıklıkla birbirine karıştırılabilmektedir.

Ayak Nasırı ve Ayak Siğilleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Nasır

  • Yüzeyi pürüzsüzdür.
  • Beyazımsı bir renktedir.
  • Genellikle tek yada çifttir.
  • Köklü Lezyonlar şiddetli ağrı yapar.
  • Bulaşıcı değildir.
  • Önlem alınmazsa tekrar edebilir.
  • İlaçla tedavisi mümkün değildir.
  • Yanlış ayakkabı nasıra neden olur.

Siğil

  • Siğiller pütürlü bir yüzeye sahiptir.
  • Siğiller daha sarımsı renktedir.
  • Siğiller çok sayıda ve yaygın bir şekilde bulunur.
  • Siğiller ağrıya neden olmazlar.
  • Bulaşıcıdır.
  • Doğru tedavi edilirse tekrarlamaz.
  • İlaçla tedavi edilme ihtimali vardır.
  • Yanlış ayakkabı tercihi siğile neden olmaz.

Siğil türleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Nasır İlaçla Tedavi Edilir Mi? Nasır İlacı Önerisi

Nasır ilaçlarında temel mantık asit içerikli ürünler sayesinde cildin üst katmanının yok edilmesidir. Ancak asit içeren bu ürünlerle sağlıklı dokuların da zarar görme riski yüksektir. Ayrıca bu tür asit içerikli ürünler ile nidusun çıkarılması mümkün değildir.

Bu nedenle köklü bir nasır için ilaç kullanımı ile tedavi mümkündür değildir. Ancak hafif düzeyli, yumuşak lezyonlarda bu tür asit içerikli ürünlerle tedavi sağlanabilir. Ancak beklenmeyen yanıklar oluşma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Nasır Bandı İşe Yarar Mı?

Nasır bandında da mantık aynıdır. Kalınlaşarak derinin asit benzeri bir madde ile yakılarak ciltten ayrıştırılmasıdır. Bant uygulanan bölgede asidin etkisi ile kalınlaşan cilt parçası zamanlar kısım kısım dökülerek düşer. Nidus bulunmayan lezyonlarda yüzde yüz etkili olmasa da bu yolla bir tedavi olması mümkündür.

Ancak nidus bulunan lezyonlarda tedavi mümkün değildir. Nidusun mutlaka doktor kontrolünde çıkarılması gerekir.

Ameliyatsız Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasır tedavisinde amaç nidusun çıkarılmasıdır. Bunun için genellikle ameliyatla nidusun çıkarılması tercih edilir. Ancak günümüzde geliştirilen çağdaş yöntemler sayesinde tedavi ameliyata gerek kalmadan radyo frekans yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Nasır tedavisi nasıl yapılır izlemek için yukarıda yer alan videomuzu izleyebilirsiniz. (Nasır tedavisi videosu)

Radyo Frekans Yöntemi İle Ameliyatsız Nasır Tedavisi

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Bu cihazın ısı etkisi sayesinde sağlık alanında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Radyo frekans cihazının başarılı bir şekilde kullanıldığı alanlardan birisi de nasır tedavisidir.

Radyo frekans cihazının ısı etkisi sayesinde nidus ciltten buharlaştırılarak tedavi edilebilir. Tedavi için herhangi bir kesi yapılmasına ihtiyaç yoktur. Yalnızca bazı hastalarda nasırın boyutuna bağlı olarak tedavi sonrasında dikiş atılması gerekebilir.

Radyo frekans yöntemi ile nasır tedavisi klinik ortamında, dakikalar içerisinde yapılabilir.

Yazar: Busra

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz