Kıl dönmesi, genç yaşta ki erkek ve kadınların kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir rahatsızlık olup çoğunlukla erkeklerde görülmektedir. Tıpta “pilonidal sinüs” olarak adlandırılan rahatsızlık aslında ihmalkar ve tedbirsiz davranışlar sonucunda görülür. Kıl dönmesi neden olur, belirtileri ve tedavisi gibi bir çok merak edilen konuları başlıklar halinde yazımızın devamında ele alacağız.
Kıl Dönmesi Neden ve Nasıl Olur?
Bir çok insan bu rahatsızlığı yanlış bilmektedir. Kuyruk sokumu bölgesinde mevcut olan bir kılın dışarı değil cilt altına uzayarak yumak haline gelmesi sanılır. Fakat bu kıl dönmesi değil kıl batığı problemidir. Kıl dönmesi hastalığının oluşumunda rol oynayan faktörleri anlattığımızda biraz tuhaf gelecek ama adım adım gerçekten de bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Şimdi dilerseniz detaylı bir şekilde anlatmaya çalışalım.
Her sağlıklı insanın saçından günlük olarak 100 civarı saç teli dökülür. Bu saçların kendi kendini yenilemesinden kaynaklıdır, yani normaldir. Dökülen saçların bir kısmı ense bölgesinden aşağı yani konumuz olan kuyruk sokumu bölgesine düşer. Sadece saç telleri değil beraberinde ense ve sırt kılları, elbise tozları ve cilt kalıntıları da buradan aşağı düşmektedir. Biz göremesek de saç kıllarının sivri ve cildi delebilecek uçları vardır. Kuyruk sokumunda bu yabancı maddeler bulunuyorken yayılarak oturduğumuzda bölgede bir sürtünme meydana gelir ve kıllardan biri ya da bir kaçı cildi delerek daha sonra cilt altına yürümeye başlar. Açılan bu delikten sürekli olarak yabancı maddeler giriş yaparak içeride bir yumak oluşumuna sebep olmaktadır.
Vücut yabancı maddeleri gördüğünde zarar vermemeleri açısından etrafını bir zarla kaplar. Ancak bu zarın kılları yok etme gibi bir üstünlüğü maalesef mümkün değildir. Kişi bu safhaya kadar da rahatsızlığı hakkında habersizdir. Yalnız kuyruk sokumunda kılların açmış olduğu delikleri görürse farkedebilir. Bunun dışında farkına varacağı herhangi bir bulgu gözlemlenmez. Sürekli masa başı çalışan ya da şoförlük yapan insanlarda daha çok görülen bir rahatsızlık olduğu için yine uzun süreli veya sert oturuşlarda az önce bahsettiğim zar patlayacak ve vücut tekrar yabancı maddelerle karşı karşıya kalacaktır. Zarın herhangi bir işe yaramadığını farkederek, yabancı maddelerin yok olması amacıyla bir sıvı salgılanır. Bu sıvıda hiç bir zarar veremediği gibi çıkış delikleride kapandıysa dışarı çıkamaz ve apse oluşumuna sebep olur. Kişi bu noktadan sonra şişlik, akıntı, ağrı ve pis koku gibi şikayetlere maruz kalmaktadır. Eğer tedavi olmak isterseniz öncelikle apsenin boşaltılması gerekmektedir.
Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?
Apsenin boşaltılması gerekir derken endişe etmenize gerek yok çünkü bu işlem 3 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilmektedir. Doktorunuz apsenin üzerine çok küçük bir kesi uygulayarak içeride ki iltihabın dışarı akmasını sağlar. Apse boşaltıldıktan sonra kişide muazzam rahatlama görülür. Ancak kıl dönmesi rahatsızlığı devam eder. Tedavi için apsenin boşaltıldığı günden 30-45 gün kadar geçmesi gerekir. Tedavi olunmadığı taktirde ise apse tekrar oluşabilir. Kıl dönmesi apsesi boşaltma işlemini aşağıda ki videomuzda rahatlıkla izleyebilirsiniz.
Videoda da izleyeceğiniz üzere doktorunuz uygulayacağı küçük kesi ile tüm cerahatin boşalmasını sağlamaktadır. Bu işlemin takip edeceği 30-45 gün sonrasındaysa asıl tedavi gerçekleşebilir.
Mikro Sinüsektomi Yöntemiyle Kıl Dönmesi Tedavisi
Geçmişten günümüze yaklaşık 15 kıl dönmesi tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Tedavide ki amaç üst kısımda bahsedilen yumağın kapsül ile beraber çıkarılmasıdır. Mikro sinüsektomi günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinden en avantajlısı olup, en küçük kesi ile tedavi sonuçlandırılır. Çoğu yöntemde kesiler oldukça büyük yapılırken mikro sinüsektomi yönteminde uygulanan kesi 1-2 cm boyutundadır. Açılan bu kesiden yumak etrafında ki zar ile beraber çıkarıldıktan sonra gizli dikiş ile kapatılır. Kişi günlük hayatına istirahate, pansumana gerek duymadan devam edebilir. Mikro sinüsektomi ile flap yönteminin uygulanışının arasında ki farkları aşağıda ki videoda da görebilirsiniz.
Gördüğünüz üzere mikro sinüsektomi yöntemiyle yapılan tedavi yalnızca 3 dakika kadar sürmekteyken flap tekniği dakikalarca sürmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken asıl konuysa süreçten daha çok yapılan kesi boyutudur.
Kadıköy Kıl Dönmesi Tedavi Merkezi
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da yaşıyor ya da bu illere gelerek tedavi olma imkanına sahipseniz kıl dönmesi tedavisi için IDEA’yı tercih edebilirsiniz. IDEA Kliniğin her şubesinde konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanları görev yapmakta olup her biri mikro sinüsektomi yöntemini etkin ve başarılı şekilde uygulamaktadır. Kadıköy ya da diğer şubelerden randevu almak için https://www.ideaklinik.com.tr/online-randevu/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Randevu formunuzu doldurduktan sonra uzmanlarımız size dönüş yaparak randevunuzu teyit edeceklerdir.